Es busquen voluntaris per als programes del Pla Educatiu d’Entorn

Es tracta de cinc programes destinats a millorar les oportunitats educatives de l’alumnat que més ho necessita
(c) Fundació Bofill
REDACCIÓ
info@petitterrassa.cat
Comparteix aquesta notícia

L’Ajuntament de Terrassa es prepara per posar en marxa, un curs més, diversos programes inclosos en el Pla Educatiu d’Entorn (PEE) que requereixen la participació de persones voluntàries. Tots aquests programes tenen per objectiu millorar les oportunitats educatives de l’alumnat que més ho necessita, complementant l’acció educativa de les escoles. Es tracta de Lecxit, Mentora, Xerrem Junts, Vincles i Croma 2.0, que està previst que arrenquin durant els mesos d’octubre i novembre i s’allargaran fins a final de curs.

En aquest context, l’Ajuntament ha fet una crida a les persones que estiguin interessades en fer voluntariat i que poden omplir un formulari d’inscripció per apuntar-se a diferents programes, excepte el Croma 2.0, gestionat des de l’àmbit universitari. La resta estan oberts a qualsevol persona i no cal tenir experiència. En cas de necessitar orientació o més informació, cal dirigir-se al Punt del Voluntariat de l’Ajuntament.

Els programes del Pla d’Entorn que requreixen persones voluntàries són:

És un programa de mentoria educativa, és a dir, basat en la relació entre una persona amb experiència que n’acompanya una altra menys experta. Es tracta d’un programa de la Fundació Bofill que té per objectiu que els joves en risc d’abandonar els estudis els continuïn més enllà de l’educació secundària obligatòria (ESO), i fins a graduar-se als estudis postobligatoris.

Les persones voluntàries, que han de ser majors d’edat i reben formació prèvia, mantenen el contacte setmanal amb un/a estudiant de 3r o 4t d’ESO, per fer activitats i tenir converses que l’animin a continuar estudiant. No es tracta de fer classes de repàs o reforç en el sentit clàssic del terme. El curs passat es van formar un total de 16 parelles, amb alumnat provinent de nou centres. Aquest curs hi ha 12 centres interessats a participar en aquest programa.

És un altre programa de la Fundació Bofill que té per objectiu incrementar l’èxit educatiu dels infants a través de la millora de la comprensió lectora. Funciona a Terrassa des del curs 2013-2014, gràcies a la col·laboració de voluntaris que acompanyen els participants en la lectura un cop per setmana. La majoria del voluntariat prové d’instituts, a través dels programes de servei comunitari, tot i que els adults també poden participar-hi. Les biblioteques de la BCT Xarxa ofereixen espais per fer l’activitat.

En la darrera edició, curs 2023-2024, hi van participar un total de 112 persones voluntàries (87 alumnes de secundària i 25 adults). Els 112 infants que es van beneficiar del programa provenien de 23 centres.

Son dos programes per facilitar l’aprenentatge i l’ús del català, de manera informal, destinats a famílies que volen millorar o iniciar-se en l’ús de l’idioma. Es tracta de Xerrem-Junts, una iniciativa de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana; i de Vincles-Treu la Llengua, d’Òmnium Cultural. Tots dos volen generar espais de trobada i comunicació en català, es basen en el voluntariat i compten amb el suport i la coordinació de l’Ajuntament. El curs passat hi van participar 22 voluntaris.

Croma 2.0 és una iniciativa de la Fundació Autònoma Solidària de la UAB. Consisteix a organitzar un seguit de tallers adreçats a alumnat de 5è i 6è de primària en situació de vulnerabilitat socioeconòmica i amb dificultats en el seguiment escolar. L’objectiu és ajudar aquests infants a recuperar la motivació i l’interès per aprendre i anar a l’escola, reduint el risc de fracàs escolar. L’alumnat de la UAB interessat a fer voluntariat en aquest projecte pot contactar amb fas.croma@uab.cat.

El curs passat, al programa Croma 2.0 hi van participar vuit centres, amb un voluntari a cada centre, i van sumar un total de 96 alumnes beneficiaris.

Les notícies més vistes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Altres notícies que et poden interessar...