Carta oberta de les escoles bressol privades de Terrassa davant la situació generada pel covid-19

Comparteix aquesta notícia

Equips directius de les escoles

Escola Bressol Pessigolles, Escola Sant Josep, El Trenet, Els Menuts, Peggy nens, Escola Bressol Roc Blanc, Escola Bressol El Molinet, Petit Príncep, Escola Lumen, Petit Món, L’Elefant, Petit Rainbow, La Lluna, Escola bressol Grimm, Cavall Blau, Escola l’Avet, El Jardinet, Llar d’infants El Cargol, La Quitxalla, La Mainada, El Virolai, Snoopy


Ens dirigim a vostè com a titulars de la majoria de les escoles bressol privades de Terrassa, que impartim el primer cicle de l’Educació Infantil al municipi. Totes les aquí relacionades formem part del Servei Educatiu de Catalunya, i estem degudament autoritzades pel departament d’Educació.

Com vostè sap, des del 13 de març de 2020, les 29 instal·lacions dels centres privats de Terrassa, romanen tancades com a conseqüència de la pandèmia de la covid-19, si bé es manté el contacte amb les famílies de forma no presencial, facilitant periòdicament recursos pedagògics pels infants i un assessorament i suport emocional.

Les nostres llar d’infants formen part de la xarxa de centres educatius del municipi, amb independència de que siguin centres de titularitat pública o privada, donat que tots ells, sense distinció, presten un servei públic a la ciutadania, tant des del vessant educatiu, com assistencial i emocional.

Està demostrada científicament la importància de l’educació primerenca 0-3 on s’assenten a nivell neurocièntific i emocional les bases del seu futur aprenentatge i desenvolupament personal.

A l’inici de la situació d’alarma per la pandèmia, un problema suposadament empresarial posava a prova la gestió de les nostres escoles, però l’endeutament acumulat, l’allargament de la situació i una possible baixada de ràtios quan arribi l’anomenada nova realitat, fa inviable poder arribar al setembre amb les garanties de poder obrir portes per rebre als nostres infants. Un problema que ens passa per sobre com un tsunami i que esdevindrà un problema real per al conjunt de families de Terrassa que opten per una plaça privada a la nostra ciutat. Necessitem ajuda urgent.

En aquest punt també en agradaria deixar constància, que estem en total desacord amb les mesures publicades pel Departament d’Educació pel que fa al pla d’obertura dels nostres centres. Creiem que aquestes mesures, a banda de ser inviables a nivell de gestió enconòmica del centre, van totalment en contra del que nosaltres entenem que és l’educació del 0-3. No s’han tingut en compte en cap moment les necessitats dels infants, que per a un bon desenvolupament necessiten sobretot tenir coberta i ben atesa la seva part afectiva i de vincle, negant-nos així la possibilitat de fer un correcte acompanyament educatiu i emocional.

Segons dades recollides de les pròpies estadístiques de l’Ajuntament, el curs 2019-2020, les escoles bressol privades de la ciutat tenim matriculats un total de 1.092 alumnes. Encara que en aquesta crisi del covid el nostre col·lectiu se sent menyspreat, tant per part del govern de l’Estat, com pel govern de la Generalitat i el Departament d’Ensenyament, els primers infravalorant la nostra tasca, equiparant la nostra funció amb un gimnàs, i els segons excloent-nos de qualsevol negociació o participació, fins al punt que rebem les informacions en el mateix moment que la resta de la ciutadania pels mitjans de comunicació.

Amb aquest tancament obligatori, provocat per la pandèmia, i amb aquesta situació provocada pels governs, ens veiem en una situació crítica que ens fa pràcticament impossible sortir endavant. Les escoles hem exprimit la nostra economia i ens hem endeutat molt més del recomanable per fer front a aquests mesos sense ingressos i a la manca d’ajudes per part de les Administracions, que ens han deixat sols davant aquesta dramàtica situació, a nosaltres i a les més de 1000 families que confien, han confiat en nosaltres i que pateixen per la nostra continuïtat.

També és important ser conscient que l’aplaçament dels pagaments no és una sol·lució, ja que les nostres ajustades quotes no poden absorbir aquests nivells d’endeutament. En contra de la nostra voluntat ens veurem obligats a convertir els ERTOS temporals en ERTOS econòmics, i més que possiblement acabarem fent acomiadaments de personal o directament el tancament del centre. Les nostres treballadores, que es deixen cada dia el cor amb els infants de Terrassa, no es mereixen aquesta situació per un tema aliè a elles mateixes i per la manca de sensibilització de les Administracions, ajuntaments, diputacions, consells comarcals o provincials… US NECESSITEM NOSALTRES, LES NOSTRES TREBALLADORES i SOBRETOT ELS NOSTRES INFANTS.

Les escoles hem exprimit la nostra economia i ens hem endeutat molt més del recomanable per fer front a aquests mesos sense ingressos i a la manca d’ajudes per part de les Administracions, que ens han deixat sols davant aquesta dramàtica situació, a nosaltres i a les més de 1000 families que confien, han confiat en nosaltres i que pateixen per la nostra continuïtat

Estem parlant d’uns 120 llocs de treball directes, principalment femenins, altament qualificades i amb una experiència i una vocació que no podem ni volem perdre.

La manca de places públiques no podrà absorbir el tancament dels nostres centres i tornarem a una situació ja superada amb anterioritat, la de centres sense llicència, realitzant tasques d’escola bressol, donant un servei no qualificat i fora de tota norma i control, que garanteixi l’aprenentatge dels nostres infants i la conciliació de les families.

Les nostres companyes i treballadores són partícipes de tot el procés i han iniciat també la recollida d’un document, signat per a cadascuna d’elles, explicant els neguits que com a part implicada senten, i donant suport a les escoles. També ho estan fent així algunes de les nostres families que, com a part implicada i afectada directament, ens han transmès també la seva preocupació i el seu suport, el qual agraïm enormement en una situació tan delicada com aquesta.

Com a municipi no ens podem permetre la pèrdua, ni dels llocs de treball, ni de les places escolars. Amb la nostra tasca ajudem a la conciliació laboral i familiar, a part de donar un servei educatiu de qualitat.

Tot això s’ha fet arribar aquests darrers dies al conjunt del ple municipal, i tenim la confiança que seran conscients de la gravetat del problema, ja que no podem deixar fora del sistema educatiu a més de 1.000 nens i nenes de Terrassa, no els podem fallar. Estem obertes a poder treballar de manera conjunta i colze a colze per arribar a una entesa per a poder superar aquest tràngol.

Moltes gràcies.

Les notícies més vistes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Altres notícies que et poden interessar...