Durant el mes de maig es porta a terme a Terrassa la primera edició del Lab(Tred), el Laboratori de Transferència Educativa. Es tracta d’una iniciativa adreçada als professionals de l’ensenyament de tots els nivells educatius que substitueix a ‘La Setmana de l’Ensenyament’ que es duia des de féia 18 anys, per tal d’adaptar aquest espai de formació als nous temps i necessitats dels mestres i dels centres. El nou format és una prova pilot que s’espera que sigui exitosa i es consolidi en properes edicions.
Aquesta acció està organitzada per l’Associació de Mestres Alexandre Galí, la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Terrassa, els Serveis Educatius del Vallès Occidental II del Dept. d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i els centre educatius públics de la ciutat (escoles bressol, d’infantil i primària, d’educació especial i instituts).
El Lab(Tred) es planteja com un espai d’intercanvi de pràctiques pedagògiques innovadores o d’èxit que ja s’estan portant a la pràctica a diferents centres educatius de la ciutat i les poblacions del voltant. D’una banda, els centres que presenten experiències en aquesta primera edició obren les seves aules un dia a un petit grup de mestres i professors interessats a conèixer de primera mà aquell projecte. Després de la sessió d’observació, es promourà entre els docents la reflexió sobre els projectes que hagin visitat per valorar què podrien aportar aquests als seus centres.
D’aquesta manera es vol posar en valor la tasca que es desenvolupa als centres d’ensenyament públics de la ciutat i com treballen per adaptar les seves pràctiques pedagògiques al seu dia a dia i a les necessitats dels alumnes. El Lab(Tred)16 es clourà amb un acte obert on es posarà en comú la feina feta, que tindrà lloc a l’Ateneu Terrassenc el dia 26 de maig a les 7 de la tarda.
En aquesta primera edició presenten projectes 14 centres educatius de la ciutat i l’entorn proper. Algunes de les accions són pròpies d’un únic centre i altres són compartides entre varis:
- ‘Carril Futur a les escoles bressol. Projecte curricular obert’: IES Les Aimerigues i escola bressol municipal Vallparadís
- ‘Treball per projectes, una moda?’: escola de Rellinars
- ‘Treball per projectes’: IES Mont Perdut
- ‘Ments curioses’: escola bressol municipal Moisès
- ‘Conte adaptat amb SAAC’: escola municipal d’ensenyament especial Fatima
- ‘Comunitat d’aprenentatge’: escola bressol municipal Esquitx
- ‘Cartellera diària a Infantil’: escola municipal d’ensenyament especial Fatima
- ‘L’hort de Coloraines’: escola bressol municipal Coloraines, Escola Enxaneta i FUPAR
- ‘Ambients de joc, d’experimentació i de treball’: escola Roser Capdevila
- ‘Construïm ponts’: escola municipal d’ensenyament especial Fatima i IES Can Roca
- ‘Una vida d’escola orientada a la comprensió del món i de les persones’: escola Serralavella d’Ullastrell
- ‘Comunitat d’aprenentatge’: escola Mare de Déu de Montserrat
Podeu trobar informació detallada dels diferents projectes i el calendari de cada sessió a la web de l’Associació de Mestres Alexandre Galí. Els docents interessats a participar a alguna sessió es poden inscriure fins el dia anterior a cada sessió, a la mateixa web. Poden assistir a sessions de qualsevol nivell educatiu, independentment del nivell al qual imparteixin classe.