Casals d’estiu a Terrassa: robòtica i fabricació digital al FabLab

Comparteix aquesta notícia

IMG_9742El tercer dels reportatges sobre casals d’estiu a Terrassa tracta sobre robòtica i fabricació digital. Aquests són els temes que treballen els nens i nenes a partir de 8 anys que participen al Summer Camp del FabLab de Terrassa.  El campus es realitza a l’Escola d’Enginyers de la UPC, al carrer Colom. Ha tingut lloc durant tot el juliol i també seguirà la setmana del 5 de setembre.

El campus s’estructura per setmanes, realitzant projectes complets cadascuna. Els nens i nenes es divideixen en dos grups que alternen setmanes dedicades a la robòtica i a la fabricació digital: Kids, de 8 a 11 anys i Teens, de 12 a 16, tot i que per fer la distribució també es tenen en compte els coneixements previs de cada infant, de forma que tots aprofitin al màxim el campus. L’atenció és molt personalitzada, amb un monitor per cada 5 nens.

Segon any de campus d’estiu del FabLab

[slideshow_deploy id=’3613′]

És el segon any que el FabLab ofereix campus d’estiu. Javier Hernández, el seu responsable explica que l’experiència els ha ajudat a estructurar-lo millor perquè els infants tinguin el temps que els cal per aprendre i posar en pràctica els diferents pogrames i tècniques.

Destaca també que “En el nostre cas, a més de programació i robòtica, tenim el plus d’ensenyar i fer fabricació digital: els nois i noies aprenen a dissenyar un objecte personalitzat, el fabriquen, i també el poden programar perquè realitzi una funció. Això ens caracteritza i ens diferencia d’altres campus de tecnologia que se centren únicament en programacio”.

Fabricar objectes a la carta amb la impressora 3D i la talladora làser

El grup dels grans la setmana anterior va fer fer disseny 2D i 3D utilitzant programes com l’Inkscape per fabricar un clauer amb la impressora 3D, entre altres coses. Al campus d’estiu les activitats són més dirigides ja que el temps és limitat, ens explica en Javier Hernández. Afegeix que “Fer el clauer és un dels exercicis que hem preparat perquè aprenguin a fer servir els programes. Tots fan el mateix objecte, però cadascú el personalitza amb el tipus de lletra o els símbols que més els agraden”. A les extraescolars que el FabLab ofereix durant el curs els alumnes poden treballar molt més a partir dels projectes que cadascú vol realitzar, ja que disposen de més temps.

Un altre dels exercicis per fer disseny en 2D i fabricació utilitzant la talladora làser ha estat fer una làmpara. En Pau, de 13 anys explica que “Vaig fer la meva inspirant-me en una foto que vaig trobar a Internet. És un cub rectangular, amb un forat en forma de làmpara. La bombeta és al mig i quan s’engega la forma de làmpara es reflexa a la paret”. En Martí ens comenta que es va trobar amb dificultats per fer la seva làmpara, ja que la volia cilíndrica però la fusta no es podia doblegar “Vaig acabar incloent al disseny uns petits talls que em vam permetre doblegar la fusta per donar-li la forma”.

Aquest és un dels punts que es treballen en el campus: veure les possiblitats que donen les eines de programació i fabricació, però també adonar-se de que tenen algunes limitacions i buscar la forma de superar-les cercant solucions alternatives. Un exemple és la moto que va voler fabricar l’Àlex utilitzant la impressora 3D. La impressora necessita posar cada capa de material sobre una anterior, però això no és possible en un objecte com una moto, amb sortints i entrants. La solució va ser fer dues meitats simètriques per després unir-les.

La Robòtica, protagonista aquesta setmana al grup de grans

En Pau assisteix al campus perquè l’interessa la robòtica i la impressió 3D. Explica que aquesta setmana el grup dels grans fa robòtica, en concret han construït un cotxe a partir d’un kit format per les rodes, bateria, placa base i diferent sensors. “Ara estem programant els diferents components connectats a la placa base, com un sensor per distingir el color blanc del negre, i així pot seguir un camí marcat en negre sobre un fons blanc. El programem amb Bitbloq, un programa amb el que pots dir què vols que faci cada un dels sensors. Un cop ho has programat, ho passes al robot connectant-lo amb un cable a l’ordinador”, detalla en Martí, també de 13 anys. Al final de la setmana faran una carrera entre els diferents robots i veuran qui l’ha programat millor perquè faci totes les funcions.

L’Anna, de 12 anys, ve al campus del Fab Lab per primera vegada. El va conèixer mitjançant un company de classe i va voler provar. “Ja he acabat de muntar el cotxe i ara estic passant la programació a la placa base per segona vegada, perquè la primera no funcionava bé per un error a la programació”. Ella no havia fet programació fins que els van dir quins programes utilitzariem al campus i els va provar amb ajuda dels meus germans. “Ara la meva mare em demana que li ensenyi coses”, afegeix.

Per a l’Adrià, també del grup dels grans, la part de programació és fàcil però més pesada, ja que “hem de programar un per un cada component del robot: llums, sensor de color, zumbador per fer sons… i per cada acció s’ha de passar el codi a la placa base i provar. Ara estic programant la música que ha de fer el meu robot i s’ha de fer cada nota individualment, és la part més complicada”. Afegeix que el que li sembla més interessant d’un robot és que és molt exacte “si fa algun error és perquè no l’has programat bé“.

En Bernat, d’11 anys ja havia utilitzat algunes eines de programació i li encanta construir coses, així que treballa al grup dels grans. Comenta que “fer el robot no m’ha donat gaire feina, a casa ja havia muntat algun, però la part de programar sí que m’ha costat més”. Ell, com els seus companys, s’ho està passant molt bé al campus, aprenent de forma divertida.

Atenció personalitzada dels monitors per a cada infant

Aquesta setmana, mentre els grans fan robòtica, els petits fan disseny en 2D i 3D i es familiaritzen amb l’ús de l’ordinador per a aquestes finalitats. L’Octavi està a punt de fer 8 anys i és la seva primera setmana “Avui hem fet un gos amb un programa de disseny de l’ordinador i Ara estem fent una torre amb rectangles molt llargs i els anem multiplicant” Els  petits també van fer un clauer personalitzat amb la impressora 3D. Per a l’Octavi “va ser una mica complicat perquè era el primer dia que venia, però m’està agradant i voldria fer més coses”, explica.

Amb els petits els monitors treballen de forma molt personalitzada i més dirigida. “Per a ells és una iniciació i no podran aprendre tant com els més grans, però sempre ens adaptem al seu nivell i els ajudem. La setmana que toca fer disseny tots acaben sortint amb el seu objecte fabricat”, comenta en Javier. “La programació és un codi, però també cal veure-la com una forma d’ordenar les idees que pot servir per a la vida quotidiana i obrir altres formes de pensament, a més de per fer funcionar un robot” afegeix en Javier.

Més reportatges sobre Casals d’estiu a Terrassa: 

Les notícies més vistes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Altres notícies que et poden interessar...