El curs escolar es reinicia després de les vacances de Nadal amb més docents als centres educatius de Catalunya. Es tracta, en concret, de 3.566 noves dotacions docents que s’han incorporat arran de l’acord entre el Departament d’Educació de la Generalitat i els sindicats fa uns mesos després de la vaga escolar de principis de curs. L’ampliació de plantilla, —“la més alta de la història de l’educació pública a Catalunya”, segons la Generalitat— serà possible gràcies a la reducció de l’hora lectiva del professorat.
Aquestes noves dotacions “serviran per reduir l’hora lectiva a tots els mestres i professors però per molt més que això”, explica el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. Els docents, que tècnicament van arribar l’1 de gener, serviran per “incrementar la coordinació i el temps dedicat al debat pedagògic dins de cada centre per donar resposta a la transformació educativa”. Molt especialment, però, permetran, “donar un impuls a l’escola inclusiva i reforçar, per exemple, l’anglès als centres que més ho necessiten”.
“És un pas endavant del sistema educatiu. Més inclusiu, tot i que encara tenim marge de millora, i enfocat a compensar les pèrdues d’aprenentatge. I amb més docents i la millor ràtio general d’alumnes per professors que mai. Tindrem més desdoblaments i més codocència que mai”, valora el titular d’Educació del Govern.
A l’educació Primària les escoles han demanat en primer lloc mestres de l’especialitat de Primària (646), especialistes de pegadogia terapèutica (267), d’infantil (262), i d’anglès (180). A l’educació Secundària obligatòria, la majoria de centres han demanat professorat d’anglès (241), especialistes d’orientació educativa (194), de ciències socials (185) i de tecnologia (150).
El titular d’Educació explica que, “tant a Primària com a Secundària, la segona especialitat que quedarà més coberta és la dels docents que atenen a la diversitat i, per tant, afavoreixen la inclusió: orientadors i psicopedagogs a Secundària, i a Primària especialistes en pedagogia terapèutica, que abans anomenàvem mestres d’educació especial”.
Dos de cada tres nomenaments s’han produït per als professionals que ja estaven als centres i que ara completaran la seva jornada, o bé per aquells que allargaran la substitució.