L’efectivitat dels tractaments farmacològics varia segons les alteracions genètiques de cada pacient. L’Hospital Universitari Mútua de Terrassa (HUMT) ha introduït les proves farmacogenètiques al Servei de Salut Mental Infanto-Juvenil en comprovar el seu bon funcionament a través d’un estudi del seu departament. Aquestes anàlisis permeten preveure com respondrà un pacient a un tractament segons els seus gens.
La Fundació Docència i Recerca MútuaTerrassa (FDRMT) amb la Mª Jesús com a cap d’investigació, ha desenvolupat aquesta línia d’investigació farmacogenètica orientada a preveure els problemes de metabolització dels tractaments amb psicofàrmacs i personalitzar-los segons les característiques genètiques de cada pacient.
Els resultats han demostrat que implementar les proves farmacogenètiques millora els resultats clínics en infants i adolescents amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) que presentaven resistència al tractament. Així, l’HUMT ha introduït la realització de proves farmacogenètiques a tots els usuaris del Servei de Salut Mental Infanto-Juvenil en veure que el 90% dels pacients han millorat amb la informació genètica.
Què és la farmacogenètica i quins beneficis clínics comporta?
És la ciència que investiga les variants genètiques que afecten els enzims que metabolitzen els fàrmacs i a les seves dianes. Aquestes variants poden incrementar o reduir significativament l’eliminació de fàrmacs del cos i determinar la seva eficàcia i seguretat. L’ajustament de les dosis clíniques del tractament segons el perfil genètic pot ajudar a l’eficàcia dels fàrmacs.