L’Helena i el seu violoncel és el títol del conte que l’Hospital Universitari MútuaTerrassa ha publicat coincidint amb Sant Jordi i seguint una tradició que es va iniciar el 2010. L’ha escrit Helena Monzón Camps, cap del servei de Medicina Interna del centre i té l’assetjament escolar i extraescolar com a tema principal. A partir del 22 d’abril es podrà descarregar gratuïtament des de la web de l’entitat com una eina didàctica per a les famílies dels pacients pediàtrics, professionals de la salut, educadors i la ciutadania en general.
Al Petit Terrassa hem parlat amb la seva autora:
El conte vol fer reflexionar, des de l’òptica dels infants, sobre la gestió de l’assetjament partint de la base que quan un infant es troba immers en una situació de bullying són moltes les problemàtiques i conseqüències emocionals que se’n deriven, tant per a ell com per al seu entorn més proper. Donar llum a aquestes situacions, fer pedagogia sobre la conveniència d’evitar-les i proporcionar eines als més menuts per ajudar-los a identificar-les i donar-hi visibilitat son els objectius que persegueix L’Helena i el seu violoncel. A través de la seva protagonista, l’Helena, els lectors podran comprendre la necessitat de no excloure a ningú per tenir alguna diferència i prendran consciència sobre el fet que —sovint— les particularitats poden esdevenir característiques i trets meravellosos. Aspectes com l’autoconfiança, la seguretat en un mateix o la voluntat de no defallir son altres dels aprenentatges que s’hi recullen.
El títol el va escollir un jurat entre un total de 25 obres que es van presentar al VII Concurs de Contes de Sant Jordi de MútuaTerrassa. La seva edició ha inclòs la incorporació d’il·lustracions de Mònica Ramoneda. A més, el proper dilluns, 22 d’abril, la sala d’actes de l’edifici docent de MútuaTerrassa es convertirà en l’escenari de la representació teatral del conte. Un any més, serà interpretat pels alumnes de 5è de l’escola terrassenca L’Avet i la resta de companys de l’escola hi assistiran com a públic.