Un milió i mig d’alumnes tornen a l’escola en un curs 22-23 ple de novetats

No s’aplicarà el 25% del castellà a les aules, és una de les novetats d’inici de curs
Nens anant a l’institut | Petit Terrassa
AINHOA SANTIN
info@petitterrassa.cat
Comparteix aquesta notícia

Aquests dilluns 5 i dimecres 7 de setembre, 1.590.000 alumnes de tota Catalunya començaran el curs 2022-2023 sense restriccions per primer cop en els últims tres anys. La tornada a l’escola coincideix amb una transformació educativa plena de novetats que va començar amb l’avançament de l’inici de les classes.

En la roda de presentació de començament de curs, el conseller d’Educació Josep Gonzàlez-Cambray ho va deixar clar: “Hem de prendre decisions cap a transformacions educatives que siguem capaços d’estructurar dins del sistema educatiu i sempre acompanyant als professionals i mestres en aquest moment de canvis.

No s’aplicarà el 25% de castellà a les aules i contractació 3.500 professionals més

La Generalitat ha donat l’ordre de no aplicar el 25% de castellà a cap escola ni institut. Cambray ho ha anunciat així: “Els centres aplicaran les noves normatives referents a l’ús i aprenentatge de les llengües i als projectes lingüístics i cap aula del país aplicarà percentatges. És un èxit de país que passa quan tots treballem en la mateixa direcció“.

D’altra banda, Educació ha posat sobre la taula de negociació una inversió de 170 milions d’euros que permetria, a partir de l’1 de gener del 23, contractar 1.400 mestres i 2.000 professors i ha acceptat que els docents recuperin l’any vinent l’horari que tenien abans de les retallades. Amb aquest augment de plantilla, els treballadors deixarien de fer una hora lectiva setmanal per dedicar-la a feina de coordinació. Els sindicats docents han acceptat les propostes i han desconvocat les vagues que estaven previstes pel 7 i el 28 de setembre.

Disminució de ràtio i gratuïtat de l’infantil 2

Per millorar la qualitat educativa de cada alumne, les aules comptaran amb 20 alumnes com a màxim. El consell ha destacat que aquesta mesura s’aniran aplicant a tots els nivells de primària.

La gratuïta de l’infantil 2 a les Escoles Bressol Municipals ja és una realitat. Educació assumirà el cost de 1.600 euros a les llars municipals i a les llars privades subvencionarà amb 800 euros per infant i curs i 1.600 si són de famílies vulnerables. Cambray ha expressat la intencionalitat de traslladar la mesura a Infantil 3.

Passos de gegant cap a la inclusió social

Aquest serà el primer curs on s’apliqui el Decret d’Admissió per evitar la segregació escolar. La mesura preveu una distribució equilibrada de l’alumnat per facilitar l’èxit educatiu. Educació ha detectat 20.709 alumnes vulnerables, que entraran a I3 i 1r d’ESO, els quals seran distribuïts equitativament a diferents centres escolars i assumirà els costos d’escolarització.

El Departament mantindrà i incrementarà el personal d’administració i serveis (PAS) i el personal d’atenció educativa (PAE) destinat a pal·liar els efectes de la pandèmia (307 dotacions estructurals i 523 al Programa de Complexitat.

Sobre els nens d’Ucraïna vinguts al país, es manté estable el nombre d’alumnes, que en el tancament del passat curs van ser més de 4.000 infants i joves. Durant l’estiu s’han produït 647 peticions de de matriculació entre noves arribades i canvis de centres dins del territori.

Enguany, s’implementa el nou currículum escolar que està en la seva última fase de tramitació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Altres notícies que et poden interessar...