Publicitat

La vacunació d’infants de 5 a 11 anys contra el covid començarà el 15 de desembre

Comparteix aquesta notícia
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
La dosi infantil és tres vegades menor a la que reben els adults

REDACCIÓ | La vacunació dels infants d’entre 5 i 11 anys contra el covid-19 començarà a Catalunya el proper dimecres 15 de desembre i no es portarà a terme a les escoles sinó als punts habituals, segons ha anunciat aquest matí la secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas. La mesura s’adreça a uns 550.000 infants.

Després que la setmana passada la comissió de sanitat del govern español autoritzés l’inici de la vacunació anticovid en la població infantil, l’estratègia per portarla a terme, que depèn de les comunitats autònomes, començarà a Catalunya la setmana que ve i es desenvoluparà, principalment, als punts de vacunació poblacionals, que podran ser complementats amb d’altres espais o centres d’atenció primària amb atenció pediàtrica, tal i com s’ha fet amb la vacunació d’adolescents (de 12 a 15 anys) engegada a finals d’agost.

Malgrat que els petits i petites, doncs, compartiran espai de vacunació amb la resta de la població, aniran en circuïts diferents perquè tant el procediment com la dosi de la vacuna de Pfizer són completament diferents. Això comportarà que als punts de vacunació hi hagi cues diferenciades o, fins i tot, es pugui separar la vacunació per horaris. El proper dimarts es portarà a terme una sessió online adreçada a professionals en la qual s’explicaran les diferències de la manipulació d’aquestes vacunes respecte les anteriors.

La vacunació d’aquest grup d’edat es farà únicament amb cita prèvia, via VacunaCovid, ja sigui per iniciativa pròpia o després de rebre els SMS que el departament de Salut enviarà a les persones de les quals es tingui el telèfon mòbil. D’altra banda, els infants que es vacunin sense estar acompanyats dels seus mares i pares —per exemple, per àvies i avis— ho podran fer si presenten un document de consentiment informat, tal i com es va preveure amb la vacunació d’adolescents d’entre 12 i 15 anys.

Una dosi menor

Catalunya rebrà dilluns una primera remesa de vacunes infantils amb 234.000 dosis; la segona està previst rebre-la a principis de gener. Es tracta de la mateixa vacuna que l’administrada en adults, però la dosis per a aquesta franja d’edat és un terç (10 micrograms) de la que s’administra als adolescents i adults (30 micrograms). La dosi és la mateixa per un nen o nena de 5 anys que per un o una d’11 anys i caldrà administrar dues dosis separades per un termini de vuit setmanes.

Toni Soriano, de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de Vall d’Hebron, i membre del Comitè Científic Assessor de la Covid-19, la vacuna contra el coronavirus no només compta amb l’aval de les agències del medicament dels Estats Units (FDA) i d’Europa (EMA) sinó que, a més, “ha demostrat que és segura i eficaç, més del 90 per cent, en nens i nenes de 5 a 11 anys”. Als Estats Units, per exemple, s’han administrat gairebé cinc milions de dosis i no s’han notificat efectes adversos greus, només reaccions adverses locals —com envermelliment i dolor a la zona de la punxada— i, en alguns casos cansament o febre o mal de cap de curta durada després de la segona dosi.

Més d’un 6 per cent dels casos

Els experts enfatitzen que, tot i que els menors de 5 a 11 anys no acostumen a patir una malaltia greu quan s’infecten pel coronavirus SARS-CoV-2 (gairebé el 50% no tenen símptomes), el risc que puguin tenir complicacions que requereixin hospitalització no és inexistent. A Espanya, els casos de covid-19 en nens de 5 a 11 anys van representar un 6,6 per cent del total durant la cinquena onada.

Pel que fa als infants amb antecedent d’infecció per COVID —detectada mitjançant un test d’antígens (TAR), PCR o serologia positiva— es vacunaran amb una sola dosi a partir de les 4-8 setmanes després del diagnòstic de la infecció o la data d’inici de símptomes. En cas de tenir infecció després de la primera dosi, es completarà la pauta amb una segona quan hagin transcorregut de quatre a vuit setmanes de la infecció. Per últim, qui compleixi 12 anys en els propers mesos es vacunarà amb una dosi de vacuna pediàtrica; si en compleix 12 entre la primera i la segona dosi, aquesta darrera serà una dosi d’adults.

Les notícies més vistes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Altres notícies que et poden interessar...