La importància de la fisioteràpia neurològica infantil

Treballadora del Petit Avan amb eines per fer la fisioteràpia | Cedida
Cristina Hervás Maqueda
Psicòloga infanto-juvenil
Núm. Col. 25977

Comparteix aquesta notícia

La fisioteràpia neurològica infantil acull als nadons prematurs amb risc neurològic i els nens, nenes i preadolescents amb dany cerebral adquirit o congènit o amb trastorns neurològics. En aquests casos, se solen presentar alteracions en la capacitat i el desenvolupament del moviment. Per tal de tenir un bon desenvolupament motor i arribar a adquirir la màxima independència funcional, es realitza suport a través de la fisioteràpia.

Una de les principals característiques en què difereix el tractament amb el de les persones adultes, és que els infants es troben en fase de desenvolupament maduratiu. De manera que, s’ha de saber acompanyar i potenciar d’una manera específica i adequada.

La fisioteràpia neurològica centra la seva activitat a millorar la mobilitat, per això, es creen noves rutes neurològiques i es reforcen les ja existents perquè el moviment es realitzi. Durant els primers mesos de vida, l’infant experimenta un fenomen anomenat plasticitat neuronal o neuroplasticitat. Això fa que les neurones que es troben en un bon estat canviïn la seva estructura per recuperar les funcions que s’han vist alterades per la lesió. Per aquest motiu resulta tan important iniciar la rehabilitació des de les primeres setmanes.

Com ho fem?

El principal és conèixer els gustos i interessos de cada infant, d’aquesta manera enfoquem el tractament a través del joc. Això farà que el tractament que sigui motivador i divertit per tal d’aconseguir la màxima adherència i col·laboració, i poder assolir els objectius establerts per la millora individualitzada de les afectacions motores presents.  Els principals mètodes que s’utilitzen des de l’àmbit de fisioteràpia són els següents:

  • Mètode Vojta: L’objectiu és activar i mantenir els patrons motors fisiològics i reconduir els patrons anòmals.
  • Mètode Bobath: Inhibició de patrons reflexos i la facilitació de reaccions automàtiques.
  • Mètode Peto: Aprenentatge actiu d’estratègies per aconseguir solucions funcionals.
  • Terapia reflexa de Temple Fay: Neurofacilitacions.
  • Mètode de Phelps: Educació del sistema nerviós per realitzar les activitats en un ordre correcte.
  • Mètode Kabat: Moviments complexes a través de diagonals.
  • Mètode Rood: Basat en el desenvolupament dels estímuls sensorials.
  • Mètode Perfetti: Desenvolupament o recuperació de les diverses funcions presents del comportament dels infants a través dels sistemes visuovestibular, prensió – manipulació i de la marxa.
  • Mètode Halliwick: Treball de les disfuncions motrius dins de l’aigua.

Si us cal assessorament o voleu fer-nos una consulta en trobareu al carrer Estrella 110, a les xarxes socials i al nostre web.

Les notícies més vistes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Altres notícies que et poden interessar...