La importància d’educar amb l’exemple

Il·lustració de com cuidar-se | @Cristyflyy
Cristina Hervás Maqueda
Psicòloga infanto-juvenil
Núm. Col. 25977

Comparteix aquesta notícia

Per tots és conegut els beneficis de l’exercici físic en la salut o la importància de la salut mental per gaudir d’una vida plena. L’amor pels fills impulsa als progenitors a fer el què sigui precís per aconseguir el benestar dels seus infants, però cal recordar que és cabdal aplicar-se a un mateix aquells valors que volem ensenyar als fills o filles.

Què passa quan som pares d’algun infant amb un trastorn del neurodesenvolupament o malaltia?

El procés d’avaluació i diagnòstic de qualsevol trastorn o malaltia en la infància és un camí que, en la majoria d’ocasions, la família viu amb angoixa i neguit. El moment de rebre el diagnòstic produeix una resposta emocional intensa que pot ser difícil de gestionar; moltes emocions i preocupacions actuals i sobre el futur omplen la ment dels pares i mares. L’acompanyament d’un equip d’experts i donar-se temps per pair i posar a lloc les noves circumstàncies ajudarà a l’adaptació.

Estudis recents apunten que al voltant del 72,5% dels cuidadors primaris d’infants amb Autisme experimenten estrès vinculat a la sobrecàrrega intensa que deteriora la seva salut tant física com psicològica. Els símptomes més freqüents associats són l’ansietat i la depressió. En la mateixa línia trobem que les famílies amb infants o adolescents amb diagnòstic de Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat (TDAH).

La cerca científica apunta que aquestes famílies han d’afrontar situacions que no les trobem en famílies on els infants no tenen cap diagnòstic i que és una font afegida d’estrès (tractar amb persones que no entenen la problemàtica, gestionar les necessitats especials derivades del trastorn com la intervenció, medicació, etc). Tots aquests factors poden donar lloc a què els cuidadors tinguin la percepció que no compten amb els recursos personals per poder respondre a les demandes i problemes del dia a dia, actuant a la vegada, com una variable més que agreuja el seu estat emocional.

El ABC de “cuidar-se per cuidar”

Trobar un espai i una estona on poder recarregar energia i reconnectar amb allò que ens agrada fer, té un impacte positiu no només en nosaltres mateixos sinó en totes aquelles persones amb les quals tenim una relació independentment de la naturalesa d’aquesta.

Validar les nostres emocions, és a dir, ser conscients sobre com estem, acceptar allò que sentim i pensem per poder gaudir d’un bon estat emocional.

Viure i gaudir del moment que estem vivint i de la companyia sense distractors. Estar presents en “aquí i ara” és un motor per la felicitat i un gran aprenentatge que donem a través del modelatge als infants i adolescents.

La importància de comunicar-nos. La realitat no és la mateixa per tothom. Una mateixa situació pot ser percebuda i interpretada de diferents formes i totes són vàlides. Com a membres d’una família (o com a part de qualsevol grup o relació humana) hem de ser capaços d’expressar les necessitats i empatitzar amb la dels altres per poder comunicar-nos sanament.

Dedicar temps a tu mateix i a les teves relacions proporciona equilibri al sistema familiar i, en conseqüència, benestar a tots els seus membres.

Reconèixer els errors o les dificultats que ens trobem en el dia a dia ens enforteix i ajuda als infants i adolescents a entendre que no són els únics que es troben amb problemes que els desborden, sinó també ensenyem a com expressar millor allò que els angoixa i també a trobar solucions alternatives o estratègies d’afrontament.

Compartir amb altres persones en la mateixa situació ajuda a disminuir l’estrès parental. Com dèiem a l’inici d’aquest text, acceptar el diagnòstic i entendre en què consisteix realment el trastorn d’un fill o filla pot ser difícil. Poder formar part de grups d’ajuda mútua (GSAM) o grups de pares pot ajudar a fer una aproximació des de la psicoeduació a aquestes dificultats, així com, compartir amb altres persones fora del nostre nucli familiar les inquietuds que sorgeixen en el dia a dia. També afavoreix a incrementar les habilitats i la capacitat de les famílies per resoldre els problemes que es troben i mobilitzar els recursos personals i socials per poder millorar el control percebut i la satisfacció vital i social.

Si us cal assessorament o voleu fer-nos una consulta ens trobareu al carrer Estrella 110, a les xarxes socials i al nostre web.

Les notícies més vistes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Altres notícies que et poden interessar...