Què és una doula?

Comparteix aquesta notícia

Una doula és una dona preparada i formada per a acompanyar una altre dona, una família, durant la maternitat, ja sigui l’embaràs, el part i/o el postpart. La doula camina amb la dona en aquest nou camí, donant-li suport emocional, ajuda pràctica i empoderant-la en la seva maternitat, en la seva pròpia vivència. Com a doula acompanyo la mare, la família, en les seves decisions, respectant, sense jutjar i caminant conjuntament, sent conscient de que la part més important és respectar com volen donar la benvinguda al seu nadó, i la posterior criança.

L’antropòloga Dana Raphael va ser la primera persona que va fer servir aquesta paraula en l’època moderna per a referir-se a les dones que ajudaven les noves mares durant el postpart, amb la lactància, les cures del nadó i el recolzament emocional, a Filipines. Doula, en un dialecte africà, significa seure, esperar, estar. Una vegada una mare em va dir que les doules som facilitadores d’oxitocina. Em va agradar tant!!

Treballem conjuntament, moltes vegades amb les llevadores, ginecòlegs/es i amb les famílies. No som personal sanitari, no aconsellem, no fem. La nostra principal funció està amb la mare i el nadó. No assessorem en LM, ni en pediatria, donem suport per a empoderar les dones i que elles prenguin les seves pròpies decisions com a mares, com a famílies.

Acompanyar una família que està apunt de néixer és un privilegi per a totes les persones que hi intervenen. En el nostre cas, les doules, des d’un acompanyament més emocional respectant sempre les seves decisions. Els serveis que una doula ofereix són els de part i/o postpart, adaptant-se a la necessitat de cada família, de cada mare i de cada nadó. Tant en un cas com en l’altre ens trobem durant l’embaràs per tal de poder conèixer-nos, establir confiança.

Acompanyar una família que està apunt de néixer és un privilegi per a totes les persones que hi intervenen

Abans de doula he estat mare i filla. La gran mestra de la vida ha estat la meva filla, la Nora, des de fa ja sis anys. La maternitat em va fer adonar de la necessitat de començar aquest camí envoltada de professionals en els que confiés, que confiessin en mi. Com a doula estic formada amb l’Associació Mares Doules, amb professionals tals com Michel Odent, Rosa Jové, Liliana Lammers, Laura Núñez, Blanca Gascó, M. Àngels Claramuny, Laura Gutman, José M. Aparicio, Emilio Santos, i molts, molts més. Com a mare doula, treballem sota un codi ètic que signem i cumplim, hem de fer formació continua, reunions, etcètera, i estem envoltades d’un total de gairebé un centenar de sòcies arreu d’Espanya.

Us deixo dos enllaços on, potser, podeu conèixer una miqueta més la figura de la doula i a mi mateixa, encantada d’estar fent aquest camí, envoltada de mares, nadons, professionals i famílies que m’ensenyen, m’acompanyen, comparteixen camí i em fan créixer:

Les notícies més vistes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Altres notícies que et poden interessar...