El Vallès Occidental tanca el 2022 amb més de 2300 denúncies per violència de gènere

El darrer informe del Consell Comarcal destaca l’augment de la tramitació d’ordres de protecció, tot i que es continuïn denegant més de la meitat.
Manifestació del 25N, Dia internacional per a l’Eliminació de les Violències envers les Dones, a la Rambla de la ciutat | © Ajuntament de Terrassa
Rubén Estévez
info@petitterrassa.cat
Comparteix aquesta notícia

El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha fet públic el seu informe, on des del 2007 es registren dades anuals envers la violència contra les dones. L’estudi assegura que, l’any passat, es van presentar 2.378 denúncies per aquest fet als partits judicials de la comarca, sent la xifra més elevada des que es tenen registres. A més, aquest augment s’ha reflectit de forma desigual a ciutats com Cerdanyola del Vallès, on les denúncies han augmentat un 40%, mentre que el partit de Terrassa ha mantingut xifres similars a l’any anterior. A Sabadell, és el segon partit que més puja; un 20%. I a Rubí, l’increment ha estat més moderat (prop d’un 5%).

Aquestes xifres deixen testimoni d’un tipus de violència que deriva en conseqüències de diversa gravetat. La primera, i la més greu, que durant l’any 2022 tres dones van ser assassinades a la comarca per violència de gènere en l’àmbit de la parella i exparella -l’any anterior també en van ser tres-. D’altra banda, gairebé el 62% dels 2.633 delictes registrats durant el 2022 van ser per lesions tipificades com a lleus, alhora que el Consell Comarcal destaca que els delictes considerats com a maltractament habitual continuen creixent, representant el 12% del total.

Qui també puja, és la xifra del nombre d’ordres de protecció tramitades durant el 2022, ja que se’n van iniciar 507, el que representa un augment del 24% respecte de l’any anterior. Tanmateix, es continuen denegant més de la meitat d’aquestes ordres, una proporció lleugerament superior a la mitjana catalana (52,9%). Una altra dada que deixa l’estudi comarcal és que l’any passat es van dictar 232 sentències per violència de gènere, de les quals 9 de cada 10 van ser condemnatòries. Una xifra sorprenent si tenim en compte que, abans del 2017, 6 de 10 sentències acabaven en condemna.

Finalment, l’informe destaca la rellevància dels Serveis d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD) de la comarca, ja que el 2022 van atendre a 523 dones en situació de violència masclista, el que representa una de cada quatre atencions, més d’un 23% del total. També recalquen que la línia d’atenció 900 900 120 va superar aquell mateix any el miler de trucades, tot i que va registrar un 14,6% menys de trucades. 8 de cada 10 atencions a aquest telèfon estaven relacionades amb violència psicològica, mentre que 3 de cada 10 ho estaven amb violència física.

Des de 2007, any en que es tenen registres, 33 dones han estat assassinades al Vallès Occidental.

Les notícies més vistes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Altres notícies que et poden interessar...