Curs 2024-2025: el segon cicle d’Infantil tindrà menys de 20 alumnes per aula

Educació revalida la decisió davant el que atribueixen a una davallada de la natalitat; el Departament espera pel curs vinent 1.800 matriculats d’I3 menys respecte l’any anterior
La consellera d’Educació, Anna Simó, presentant l’oferta educativa del Departament per al curs que ve | © Generalitat de Catalunya
RUBÉN ESTÉVEZ
info@petitterrassa.cat
Comparteix aquesta notícia

Cap al curs 2024-2025, tot el segon cicle d’Infantil –I3, I4 i I5– tindrà una ràtio inferior a 20 alumnes per aula, sent el tercer curs consecutiu que el Departament d’Educació aplica aquesta mesura. El manteniment de l’aposta arriba quan demà s’inicia el període de preinscripció per als ensenyaments obligatoris als centres del Servei d’Educació de Catalunya, que finalitza el 20 de març. En una roda de premsa per explicar l’oferta educativa pel curs vinent, la consellera Anna Simó ha destacat que les famílies es “trobaran un sistema educatiu més divers i menys segregat que fa 5 anys, amb uns centres educatius millor finançats per escolaritzar l’alumnat vulnerable.”

A més d’aprofitar l’acte per demanar “confiança” a les famílies en el sistema educatiu català, Simó ha posat xifres a l’oferta d’Infantil 3, on preveu un total de 3.025 grups, 2.090 públics i 934 de titularitat concertada. Més enllà de la superioritat d’oferta pública, aquesta suposarà 1.800 matriculats menys respecte el curs anterior, dada que el Departament d’Educació atribueix a la davallada de la natalitat. De fet, aquest esdevé el principal motiu pel qual el Govern ha reduït les ràtios; de no haver-se aplicat, s’haurien d’haver tancat 360 grups d’escolars en els darrers tres anys, assenyalen des de la regidoria.

A 1r d’ESO, la preinscripció comptarà amb una capacitat per 2.897 grups, dels quals 1.950 corresponen a centres públics i 947 a centres concertats. Si es compara amb l’oferta inicial de la preinscripció anterior, són 45 grups menys, el que es traduiria en 1.100 alumnes que no es preveuen per al curs que ve. Malgrat les expectatives, la titular d’Educació no ha trigat a remarcar que els càlculs formen part d’unes previsions inicials que acostumen a augmentar en l’oferta final pel que representa a l’escola pública, especialment a I3. Així, la previsió és que hi hagi finalment un increment de 25 grups sota aquesta titularitat, seguida d’una reducció de 42 a l’escola concertada, que sí que podria salvar els mobles a 1r d’ESO, on es preveu una disminució de 3 grups envers el creixement de 20 grups als centres públics.

Simó ha avançat que el curs vinent es destinaran 88 milions d’euros a les motxilles econòmiques per a l’alumnat en situació vulnerable, la qual cosa permetrà cobrir els cursos d’I3 a I5, i de 1r a 3r d’ESO. La inversió serà d’uns 33 milions més respecte al curs 2023-2024. A més, es preveu una iniciativa inclosa en el Decret d’admissió de l’alumnat, amb l’objectiu de garantir la igualtat d’oportunitats de la canalla més desafavorida. D’aquesta manera, es preveuen 45 milions d’euros que beneficiaran les necessitats de 117.000 alumnes a l’escola pública. Als centres concertats, la inversió del Departament serà de 43 milions, el que afavorirà –amb menor incidència– les demandes de 27.000 estudiants. Els imports que els centres rebran en relació amb les motxilles dels alumnes d’infantil 3 i primer d’ESO aniran destinats als materials necessaris per a l’escolaritat dels alumnes, sortides o colònies escolars.

Les notícies més vistes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Altres notícies que et poden interessar...